marți, 2 decembrie 2008

The Concurrent Task Tree Environment (CTTE) - probleme

Tema 2 la IE (http://interfeteweb.pluto.ro/tema2.html) se referă la proiectarea interfeţei utilizatorului uman cu siteul blogger.com utilizând CTTE. CTTE (The Concurrent Task Tree Environment) este o unealtă care permite editarea şi simularea modelelor orientate pe sarcini, făcând astfel posibilă descrierea interfeţei cu utilizatorul înainte ca aplicaţia propriu-zisă să fie gata.
Interfaţa cu utilizatorul are o structură sub formă de arbore. Elementele arborelui sunt sarcinile, care sunt legate între ele prin diverse relaţii.
CTTE se găseşte la adresa http://giove.cnuce.cnr.it/ctte.html. Pentru a putea folosi ultima versiune, este nevoie de Java 1.5, iar calea către fişierul java.exe trebuie adaugată în PATH. Pentru rulare se foloseşte ctte.bat.
Nu voi descrie aici modul de folosire, deoarece acesta se găseşte pe site-ul produsului, ci voi semnala problemele întâlnite şi voi da anumite sfaturi pentru a lucra ma uşor cu acest program.
Uneori funcţia de salvare nu funcţionează corespunzător, astfel că la deschidera unui fişier salvat anterior ultimele noduri adăugate lipsesc. Pentru a evita astfel de surprize Putem încerca să salvăm cât mai des. La adăugarea unor noi noduri în arbore nodurile anterior adăugate iau nişte poziţii contorsionate. Acest neajuns se poate corecta într-o anumită măsură apăsând butonul "Justify Tree" sau manual dacă suntem mai pretenţioşi. Pentru a muta/copia un subarbore trebuie să selectăm "Cut/Move SubTree". Dacă selectăm "Cut/Copy Selection", la lipire toate nodurile din subarborele respectiv va fi transformate în fraţi. Dacă vrem să mutăm o sarcină trebuie să facem acest lucru foarte încet, altfel o vom pierde pe drum. Uneori când vrem să simulăm un model, programul va da nişte erori, în condiţiile în care verificarea modelului nu dă nicio eroare. Soluţia este închiderea CTTE şi repornirea lui. O alta problema e cand arborele nu mai arata a arbore :) si nodurile incep sa dispara unul dupa altul.
Cu siguranţă ideea acestui program este foarte bună şi cu puţină răbdare putem trece peste aceste probleme de implementare, care sperăm că vor fi corectate la versiunile următoare.

Stan Alexandru

Niciun comentariu:

 
SEO Romania