vineri, 2 ianuarie 2009

AJAX

AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) reprezinta un grup de tehnici de dezvoltare a aplicatiilor web. Este folosit pentru a crea aplicatii web interactive sau cum se obisnuieste sa se spuna, RIA (Rich Internet Applications). AJAX a fost popularizat de catre Google prin intermediul Google Sugest.
AJAX se foloseste in principal pentru a spori interactivitatea paginilor web. Prin cresterea interactivitatii, acestea se apropie ca functionalitate si prezentare de cele "offline" (existente pe desktopuri).
Daca avem pe o pagina web un control care ne prezinta o informatie dinamica (un progress bar de exemplu, pentru o operatie care se desfasoara pe serverul web) aceasta trebuie actualizata cat mai des posibil, in scopul oferirii interactivitatii dorite. Daca se foloseste un limbaj server-side, fara a folosi tehnici AJAX, atunci la diverse momente ar trebui reincarcata intreaga pagina web de pe server, provocand intarzieri sesizabile, scazand drastic interactivitatea oferita de aplicatia web, toate acestea numai pentru un singur control (chiar daca restul paginii ramane nemodificat).
AJAX insa ne ofera posibilitatea de a modifica numai anumite regiuni ale paginii web (in acest caz numai controlul). Acest lucru implica binenteles comunicarea cu serverul web, dar aceasta se realizeaza numai pentru a descarca informatiile referitoare la control care se modifica, datele transmise fiind mult mai mici decat cele necesare pentru o intraga pagina web.
In continuare voi prezenta pe scurt modul in care AJAX reuseste sa actualizeze numai anumite zone ale unei pagini web.
Dupa cum am mai spus AJAX in sine se bazeaza pe mai multe tehnologii web, dar in special pe JavaScript. Dupa cum s-a vazut in postul trecut JavaScript este un limbaj de scripting, client-side. Prin intermediul acestuia putem sa avem acces la orice element al unei pagini web. Cum AJAX poate actualiza anumite elemente ale unei pagini astfel accesul la acestea se face cu JavaScript. Deci este rezolvata problema accesului la reginuile unei pagini. Mai departe trebuie rezolvata problema informatiei care duce la actualizarea acestora. Acesta se realizeaza printr-un request special realizat catre serverul web. Un astfel de request se poate realiza prin intermediul unui obiect JavaScript: XMLHttpRequest. Acest obiect permite comunicarea dintre JavaScript si serverul web fara a fi necesara incarcarea intregii pagini web. Prin intermediul lui se poate face o cerere pentru o parte a paginii web in mod asincron. Astfel regiunea poate fi actualizata numai in momentul in care vine un response de la server, iar pagina web nu va ramane blocata in asteptarea raspunsului. In momentul in care vine raspunsul se stie ce obiect urmeaza a fi actualizat din pagina, acesta fiind accesat prin JavaScript si modificat in concordanta cu raspunsul primit de la server. Unui obiect de tipul XMLHttpRequest i se poate atasa o metoda
care va fi executata ori de cate ori se modifica ceva in starea obiectului:

xmlHttp.onreadystatechange=function()
{
if(xmlHttp.readyState==4)
{
// Se executa cand vine raspunsul de la server
document.myForm.time.value=xmlHttp.responseText;

}
}
In exemplul de mai sus se considera xmlHttp de tipul XMLHttpRequest. La proprietatea onreadystatechanged se ataseaza o functie. Aceasta va fi executata de fiecare data cand se modifica starea obiectului (acesta are 5 stari in total. Pentru mai multe detalii: http://www.w3schools.com/ajax/ajax_xmlhttprequest.asp). Starea 4 reprezinta sosirea unui raspuns. Acesta poate avea orice forma: text, xml, html... si este interpretat in interiorul functiei de mai sus. Acolo poate fi modificata pagina web in zona necesara. In exemplul de mai sus valoarea unui camp text este actualizata cu raspunsul venit de la server. Cererea catre serverul web se poate face in felul urmator:
xmlHttp.open("GET","time.asp",true);
xmlHttp.send(null);
Se observa ca se efectueaza o cerere catre pagina time.asp in acest caz. Serverul web va obtine raspunsul generat de scriptul asp si il va trimite catre client. Se observa ca in functie de ce vrem sa actualizam in pagina putem sa avem scripturi separate care sa intoarca exact ce ne trebuie.
In concluzie AJAX reprezinta un set de tehnologii (JavaScript, XML, HTML, ...) ce permite dezvoltarea aplicatiilor Web 2.0, oferind o interactivitate ridicata web-ului.

Niciun comentariu:

 
SEO Romania